Zelf doen of laten doen?

Het is een lastige en gevaarlijke klus

laadt een professional het werk voor u doen.

Een dakgoot schoonmaken is vaak een lastige en gevaarlijke klus. De veiligste manier is natuurlijk om dit karwei uit te besteden aan een professional, waardoor u zelf geen halsbrekende toeren hoeft uit te halen om uw dakgoot schoon te maken. Door het zelf te doen bespaart u echter wel kosten.
Onderstaand een korte handleiding voor het zelf schoonmaken van uw dakgoot. Daaronder een indicatie van de kosten als u het liever door een ander laat doen.

Zelf de dakgoot schoonmaken:

benodigdheden

  • Wie besluit om zelf zijn dakgoot schoon te maken, heeft allereerst een goede ladder nodig (als de dakgoot hoger is dan twee verdiepingen, overweeg dan een professional in te huren). De drie basisregels voor het veilig omgaan met ladders zijn: - hou uw heupen te allen tijde tussen de zijkanten van de ladder, - gebruik nooit de bovenste twee treden, en - leun nooit naar de zijkanten.
  • Ook heeft u een paar stevige werkhandschoenen nodig: in een dakgoot bevinden zich vaak uitstekende schroeven of spijkers.
  • Een veiligheidsbril vormt geen overbodige luxe, want voordat u het weet, waait het stof uit de dakgoot in uw ogen en dat is bovenaan een ladder geen pretje.
  • Als u besluit om een bladblazer te gebruiken om de dakgoot uit te blazen, heeft u ook een stofmasker nodig.
  • Om het vuil uit de dakgoot te verwijderen gebruikt u een smal tuinschepje en een tuinslang

Zelf de dakgoot schoonmaken:

het schoonmaken

  • Schep alle losliggende rommel met het tuinschepje uit de dakgoot. Dit gaat gemakkelijker als het afval een beetje nat is. Spuit desgewenst eerst wat water (niet teveel) op het dak zodat er wat water in de dakgoot loopt.
  • Spoel de dakgoot goed door. Begin aan het uiteinde en werk naar de regenpijp toe. Let op dat u niet alles onder de modder spuit. Hardnekkig vuil kan met een schuursponsje of staalborstel verwijderd worden.
  • Spoel de regenpijp goed door. Als de regenpijp niet lekker doorstroomt, zit er een verstopping in. Die verwijdert u van bovenaf, door met een lang stuk ijzerdraad of een speciale doorsteekveer de prop door te prikken. Zet eerst een emmer onderaan de regenpijp, anders raakt uw afvoer misschien verstopt. Als dit niet lukt, kunt u proberen om de prop van onderen af met een hogedrukreiniger los te spuiten. Als dat ook niet lukt, zult u de regenpijp moeten demonteren om ieder stukje apart schoon te maken.
Controleer terwijl u bezig bent gelijk de bevestiging van de dakgoten en regenpijpen.
<

De dakgoot laten schoonmaken

de veiligste manier

Zoals al werd aangegeven, is het het veiligste om dit karwei uit te besteden aan de vakman. Dan weet u zeker dat alle noodzakelijke handelingen zullen worden uitgevoerd, en dat hij u bovendien deskundig zal adviseren over eventueel extra benodigde werkzaamheden. En het hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo kunt u in de provincie Groningen bij hoveniersbedrijf MaximaalGroen al terecht voor € 3,- de strekkende meter. De voorrijkosten zijn €20,-. Deze kosten kunt u bv delen met uw buren en/of met andere huizen in uw omgeving.